Математичке шетње

Учимо шетајући се од апстрактног до конкретног. А сада замислите да ово кретање није само метафорично, већ стварно повезивање конкретне физикалности места са апстрактним идејама. Математичке теорије, аксиоми и концепти преплићу се са улицама, зградама, пролазима, дрвећем, клупама, трговима, уличном расветом… Кретање повезује тела са јавним простором, тако шетањем стварамо математички кључ за читање града. 

У оквиру овогодишњег М3 организујемо 10 ретроспективних математичких шетњи Београдом. Свака од њих има задатак да подстакне трансформисање личног искуства шетње у приближавање математици. Овим шетњама желимо да улазимо у дијалог са људима, математиком, али и са простором. Садржај и путање шетњи везују се за теме свих претходних М3, тако да ћемо кренути од рачунања, чувеног Архимедовог „не дирајте ми кругове“, наставити преко облика живота у природи Београда, нашег тела као инструмента за стварање ритма на Калемегдану, доћи до ноћне шетње и отвореног биоскопа, приповедања помоћу вероватноће, виртуелног града и коначно расплесаних математичких симбола. У овим шетњама желимо да се играмо, мислимо и стварамо заједно са математичарима и уметницима.    

Све шетње трајаће око сат времена, а намењене су људима и кућним љубимцима свих узраста. Организоване су три пута седмично, а потребна је претходна пријава учешћа. 

Пријаве су појединачне, молимо вас да унесете податке за свакога кога пријављујете понаособ. 

[WPSM_AC id=850]

Уторак, 11. мај, у 17.00

М3 2012. „Рачунам на математику“

Полазна тачка: Микрогалерија ЦПН, Краља Петра 46
Која је спона између срца Београда, познатог и непознатог? Математика! Ако вам је недостајала авантура која укључује архитектуру нашег града, математику и лутање, придружите нам се у првој научној шетњи. Желимо да откривамо тајне, не само кутака Београда, већ и математике! Желимо да решавамо задатке и дамо себи времена да се кроз математичке загонетке загледамо у места којима често прођемо нехајно. Математика степеништа, углова и раскрсница, не делује тешко, зар не? Позивамо вас да размрдамо вијуге кроз знане и незнане кутке града!

Четвртак, 13. мај, у 17.00

М3 2013. „Уздигни се изнад себе и схвати свет“

Полазна тачка: улаз у Бајфордову шуму код Цркве Светог Василија Острошког
Шта ако бисмо вам рекли да ће нас у Бајфордовој шуми срести Архимед. Загледани у природу истраживаћемо правилности по којима расте дрвеће и по којима се формира мрежа „саобраћајница“ у мравињаку и учити да баш као и природа инстинктима истражујемо математику.

Субота, 15. мај, у 12.00

М3 2014. „Облик живота“

Полазна тачка: улаз у Ботаничку башту „Јевремовац“, Таковска 43
У Ботаничкој башти Јевремовац питамо се како се преплићу биодиверзитет и математика? Које математичке облике биљке креирају својим растом? Како путање нашег кретања укрштају или повезују природне облике? Које су странпутице науке довеле до изненађујућих открића? Ова шетња инспирисана је причама о митским биљкама, али и делима Ендија Голсвортија, а са локалним уметником Душаном Митићем подстиче нас да драгоцени простор зелене оазе града погледамо кроз наочаре математике.

Уторак, 18. мај, у 17.00

М3 2015. „Ритам математике“

Полазна тачка: Главно (Савско) шеталиште, Београдска тврђава Kалемегдан
Kалемегдан. Ритам. Телесна музика. Ритам. У шетњу нас води Alice in Wonderband. Ова шетња је и концерт. Ритам. Ова шетња је и плес. Ритам. Телесна музика је најдемократскија музичка техника. За бављење музиком на овај начин није потребно да се поседује посебан инструмент, као ни посебан простор за вежбање или тренинг. Позвамо све, без обзира на умеће, године или искуство, да нам се придруже у истраживању ритмова, симетрије, множења, додавања и сарадње.

Четвртак, 20. мај, у 20.00

М3 2016. „Лица математике“

Полазна тачка: Математички институт САНУ, Кнез Михаилова 36
Од Математичког института САНУ крећемо у шетњу са темом покретног математичког биоскопа. Идемо до куће Мике Аласа и гледамо филм о његовом стваралаштву и животу. Следеће лице математике чека нас на Калемегдану. Баш тамо где је најлепши поглед на ушће Саве у Дунав крећемо на пут кроз васиону и векове, знате с ким?

Субота, 22. мај, у 17.00

М3 2017. „Математика, моја шанса“

Полазна тачка: Безистан, Теразије
На почетку ове шетње су коцке. Коцке које носе симболе и потенцијал за безброј различитих прича. Ова шетња је игра, у којој обогаћујемо симболе значењима и причамо приче о математици. На трима локацијама бацамо коцке. Нико не зна формулу по којој бисмо предвидели о чему ћемо говорити, али знамо да је шанса за узбудљиве активности 100%!

Уторак, 25. мај, у 17.00

М3 2018. „Математика, проблем решен“

Полазна тачка: Микрогалерија ЦПН, Краља Петра 46
Како се осећате данас? Уколико се осећате добро, идите десно, уколико се осећате лоше, можете кренути лево. А уколико сте индиферентни, само наставите право. У овој шетњи чека нас низ проблема и низ алгоритама који истражују њихова решења. Можда не знамо којом путањом ће ова шетња проћи али смо веома радознали да откријемо агоритам који описује њене правилности!

Четвртак, 27. мај, у 18.00

М3 2019. „Истражи координате“

Полазна тачка: 44°49'11.3"N 20°27'30.5"E
Видимо се баш овде: 44°49'11.3"N 20°27'30.5"E. А онда уз помоћ трагова који укључују само координате истражујемо уличну уметност и то како њом причамо приче о математичаркама. Лица из института и математичких лабораторија срећемо као комшинице или суграђанке. Можда и попијемо кафу са Кетрин Џонсон.

Субота, 29. мај, у 17.00

М3 2020. „Помери / По мери човека“

Полазна тачка: Наукоград, виртуелна шетња
Наукоград је посебно место. Виртуелни простор сусрета. Хајде да прошетамо Синусоидном улицом и попричамо о тригонометрији. Дискусију настављамо код Опсерваторије Маглина. На Квантној пијаци израчунаћемо колико планету Земљу кошта производња одређеног воћа и поврћа. Сећање на први виртуелни М3 биће баш у овом виртуелном бајковитом простору Наукограда.

Понедељак, 31. мај, у 18.00

Затварање манифестације: М3 2021 „Формула уметности“

Полазна тачка: непозната X
X М3 се завршава. X Математика остаје на трговима, улицама и парковима Београда. X Плес. X Музика. X Радост истраживања. X Ово је последња шетња у ритму десетогодишњице М3. X На плес нас води Станица - сервис за савремени плес. X Поведите све који воле да плесом освоје јавни простор. X је непозната која дефинише наше кретање. X ће бити и наше место сусрета.

Изаберите једну од понуђених математичких шетњи:


Програм је организован у складу са званичним мерама усмереним на сузбијање пандемије.