Letnje radionice neuronauka za srednjoškolce

Makejkers Spejs Centra za promociju nauke biće i ove godine domaćin letnjeg programa neuronauka koji je ovaj put posvećen srednjoškolcima. Učenici će imati priliku da se upoznaju sa neuro:bitom, moćnim alatom za izgradnju interfejsa mozga-mašina (BCI). Ove radionice imaju cilj da podstaknu kreativnost i osnaže učenike povezivanjem ljudske fiziologije sa tehnologijom kroz praktične projekte.

Program će se održati u dva ciklusa, prve i druge nedelje jula. Oba ciklusa će imati isti program i trajaće 4 dana. Svakog dana će se program održavati od 10 do 14 časova u Mejkers spejsu Centra za promociju nauke (Kralja Petra 46). Prvi termin je 1-5 jula (sa pauzom 4. jula zbog nacionalnog SAD praznika), a drugi termin 8-11 jula.

Ciljevi programa su:

  • Upoznati srednjoškolce sa programiranjem, elektrofiziologijom i mejkerspejs alatima.
  • Obučiti učenike da koriste neuro:bit, uređaj koji omogućava razvoj „uradi sam“ interfejsa mozak-mašina (BMI) ili interfejsa mozak-računar (BCI).
  • Istražiti mogućnosti ukrštanja umetnosti, obrazovanja i tehnologije.
  • Osnažiti učenike praktičnim veštinama i samopouzdanjem za nastavak STEM karijera

Studenti će tokom radionica imati priliku da izrade sopstvene BCI i BMI sisteme. Neki od primera projekata koji se mogu realizovati tokom programa su:

  • Robotska šaka koja se kontroliše putem fizioloških signala (videti ovde)
  • Lavirint kroz koji se može kretati putem fizioloških signala (videti ovde)
  • Dirigentska palica kojom se diriguje putem fizioloških signala (videti ovde)

S obzirom da je broj mesta ograničen, molimo te da uz prijavu obrazložiš zašto želiš da učestvuješ u ovom programu. Da li imaš već u glavi neku ideju koju bi da sprovedeš u delo?

Prijave su otvorene do 23. juna. Učešće u programu je besplatno. Po završetku programa, svi učesnici će dobiti potvrde o učešću. 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, možete kontaktirati Katarinu Stekić (kstekic@cpn.rs), savetnicu za poslove međunarodne saradnje.